Afgelopen woensdag heb ik mezelf overtroffen door sneeuwpopjes te bakken voor het kerstfeest van mijn kinderen op school. En echt, dat vind ik het vreselijkste wat er is. Iets bakken, traktaties maken, dat is allemaal niet voor mij weggelegd.
Voordat ik moeder werd, dacht ik altijd dat ik een niet-werkende moeder zou worden die wekelijks cupcakes zou bakken met haar kroost. Maar hey, ook ik heb mijn gebreken. Ik kan namelijk niet bakken en ik houd ontzettend veel van mijn werk. Toch doe ik met de nodige frustratie mijn best, juist voor het kerstfeest. Want dat is zo’n mooi feest. Het heeft zoveel lading.
Een magische sfeer
Onze grote zaal werd door ouders omgetoverd tot een restaurant van de wereld. Tafels werden sfeervol gedekt, lampjes en slingers zorgden voor een magische sfeer. Donderdag stonden er gerechten uit alle windstreken. Ouders hadden lekkernijen gemaakt die de diversiteit van onze school weerspiegelden. Iedereen hielp mee. Alle kinderen vol trots in hun mooiste kleding.
Wat me kippenvel geeft, is hoeveel moeite iedereen doet om dit voor de kinderen mogelijk te maken. Vaders, moeders, opa’s en oma’s en een grote groep islamitische moeders stonden samen tussen de kerstversiering.
Ik zie hier dat diversiteit geen obstakel is, maar een kracht.
En dan, een aantal weken geleden, werd er vanuit Den Haag geroepen dat er een integratieprobleem zou zijn in Nederland. Nou, ik zie het hier op school niet. Ik zie hier dat diversiteit geen obstakel is, maar een kracht. Inclusie is geen doel op papier, maar een dagelijkse realiteit. Hier werken mensen samen, maken ze iets moois, en vieren ze elkaars verschillen. Dit kerstfeest is meer dan een traditie. Het zegt: dit is wat we willen voor de toekomst. Samenzijn in vrede, met respect voor elkaar.
Polariserende discussies
Als ik zie hoe ouders en kinderen hier samenwerken, geeft dat me hoop. We laten ons niet meeslepen door polariserende discussies van buitenaf. Voor mij is dit feest een voorbeeld van wat we als samenleving kunnen bereiken. Ons kabinet kan hier nog wat van leren: niet polariseren, maar samenwerken voor de nieuwe generatie. Een generatie die groeit in verbinding, inclusie en respect.
Wie is Oriana Pattinama?
Oriana Pattinama (34) is als Molukse Nederlandse trots op haar culturele achtergrond. Ze is moeder en combineert haar gezinsleven met haar werk als directeur van twee basisscholen. Ze is een groot voorstander van openbaar onderwijs en zet zich in voor kansengelijkheid, diversiteit en inclusie. Lezen en schrijven zijn twee grote hobby’s van haar.